U hebt een laag inkomen

Als u inkomen hebt, moet u daarover belasting betalen. Maar u hebt ook recht op heffingskortingen. Dat zijn kortingen op de belasting die u moet betalen.

Hebt u geen of een laag inkomen? Dan betaalt u geen of weinig belasting. Het kan zijn dat het bedrag aan heffingskortingen waarop u recht hebt, hoger is dan de belasting die u moet betalen. U kunt uw heffingskortingen dan niet volledig verrekenen met de belasting die u moet betalen. Het bedrag dat u overhoudt, kan onder bepaalde voorwaarden wel worden uitbetaald als u een fiscale partner hebt. Meer daarover leest u bij: Heffingskortingen laten uitbetalen, kan dat?

Het gaat om de volgende heffingskortingen:

Let op!

De uitbetaling van de algemene heffingskorting, arbeidskorting en inkomensafhankelijke combinatiekorting wordt afgebouwd.

Jonger dan 21 jaar

Bent u op 1 januari over het jaar van aangifte jonger dan 21 jaar en hebt u een fiscale partner? En onderhouden uw ouders u in 2022 meer dan 6 maanden voor minimaal € 446 per kwartaal? Dan betalen wij een eventueel verschil niet aan u uit. Voor 2021 is dat minimaal € 439 per kwartaal. En voor 2020: minimaal € 433 per kwartaal.

Inkomen buiten Nederland

Heeft uw fiscale partner inkomsten buiten Nederland? Dan is hij misschien minder of geen Nederlandse belasting verschuldigd. Het bedrag dat u aan heffingskortingen krijgt uitbetaald, kan hierdoor lager zijn.

Uw partner bereikt de AOW-leeftijd

Als uw partner de AOW-leeftijd bereikt betaalt hij minder belasting. Dit kan gevolgen hebben voor de uitbetaling van uw heffingskortingen. Eén van de voorwaarden om de heffingskortingen uitbetaald te kunnen krijgen is dat uw partner voldoende inkomen heeft en dus voldoende belasting betaalt. U kunt in de online voorlopige aanslag controleren of uw partner voldoende inkomen heeft. Heeft hij te weinig inkomen? Wijzig dan uw voorlopige aanslag. Hiermee voorkomt u dat u een bedrag aan ons moet terug betalen.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.