U hebt een laag inkomen

Als u inkomen hebt, moet u daarover belasting betalen. Maar u hebt ook recht op heffingskortingen. Dat zijn kortingen op de belasting die u moet betalen.

Hebt u geen of een laag inkomen? Dan betaalt u geen of weinig belasting. Het kan zijn dat het bedrag aan heffingskortingen waarop u recht hebt, hoger is dan de belasting die u moet betalen. U kunt uw heffingskortingen dan niet volledig verrekenen met de belasting die u moet betalen. Het bedrag dat u overhoudt, kan onder bepaalde voorwaarden wel worden uitbetaald als u een fiscale partner hebt. Meer daarover leest u bij: Heffingskortingen laten uitbetalen, kan dat?

Het gaat om de volgende heffingskortingen:

Let op!

De uitbetaling van de algemene heffingskorting, arbeidskorting en inkomensafhankelijke combinatiekorting wordt afgebouwd.

Jonger dan 21 jaar

Bent u op 1 januari over het jaar van aangifte jonger dan 21 jaar en hebt u een fiscale partner? En onderhouden uw ouders u in 2021 meer dan 6 maanden voor minimaal € 439 per kwartaal? Dan betalen wij een eventueel verschil niet aan u uit. Voor 2020 is dat minimaal € 433 per kwartaal.

Inkomen buiten Nederland

Heeft uw fiscale partner inkomsten buiten Nederland? Dan is hij misschien minder of geen Nederlandse belasting verschuldigd. Het bedrag dat u aan heffingskortingen krijgt uitbetaald, kan hierdoor lager zijn.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.