Uitzonderingen onderaanneming en personeel uitlenen

Werkt u als onderaannemer, maar werkt u voornamelijk in uw eigen werkplaats? Of werkt u aan een product dat u hebt verkocht? Dan geldt de verleggingsregeling meestal niet. U brengt de btw over uw werkzaamheden in rekening en doet daarvan btw-aangifte.

U werkt voornamelijk vanuit uw werkplaats

Als onderaannemer kunt u de btw niet verleggen als u het werk voor meer dan de helft in uw werkplaats hebt verricht. U brengt btw in rekening aan uw opdrachtgever. Leent u voor deze werkzaamheden personeel in? Dan geldt ook voor het inlenen van personeel géén verlegging van btw.

U werkt aan goederen die u hebt verkocht

Verkoopt u goederen en verricht u daar vervolgens werkzaamheden aan? Dan hangt het af van de vergoeding die u hiervoor krijgt, of u de verleggingsregeling moet toepassen:

Voorbeeld

  • U verkoopt een zonwering aan een aannemer en monteert deze ook. De kosten van uw installatiewerkzaamheden zijn relatief laag in vergelijking met de verkoopprijs van de zonwering. De installatiekosten zijn dan ondergeschikt aan de verkoop. U kunt de btw voor de verkoop en voor de montage niet verleggen.
  • U bent tegelzetter en verkoopt tegels die u vervolgens ook zet. De kosten van uw werkzaamheden zijn relatief hoog (niet ondergeschikt) vergeleken met de prijs van de tegels. Zowel voor de goederen als voor de werkzaamheden verlegt u dan de btw.

Meningsverschil over verleggingsregeling?

Hebt u als hoofd- of onderaannemer een meningsverschil over de verleggingsregeling? Of twijfelt u eraan of de verleggingsregeling goed wordt toegepast? Neem dan contact op met het belastingkantoor waar de hoofdaannemer onder valt.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.