Verhuizen vanuit en naar het buitenland en de Douane

Als u goederen naar Nederland brengt vanwege een verhuizing, studie, huwelijk of een erfenis, hebt u misschien recht op vrijstelling van belastingen bij invoer. U mag verhuisgoederen, zoals uw inboedel en persoonlijke spullen, meestal meenemen zonder dat u belastingen bij invoer betaalt. Maar daarvoor gelden voorwaarden. En het maakt uit of u naar Nederland verhuist vanuit een EU-land of vanuit een niet-EU-land.

U verhuist naar Nederland vanuit een EU-land

Verhuist u naar Nederland vanuit een ander EU-land? Dan hoeft u voor uw verhuisgoederen of persoonlijke spullen geen douaneaangifte te doen. Want binnen de Europese Unie (EU) geldt vrij verkeer van goederen. Maar er zijn uitzonderingen.

Lees verder over...

U verhuist naar Nederland vanuit een niet-EU-land

Verhuist u naar Nederland vanuit een niet-EU-land? Dan moet u bij de Douane invoeraangifte doen. Maar meestal betaalt u geen belasting voor het invoeren van uw verhuisgoederen of persoonlijke spullen.

Lees verder over...

U verhuist vanuit Nederland

Verhuist u vanuit Nederland naar het buitenland? Dan kunt u te maken krijgen met de Douane. Verhuist u naar een niet-EU-land? Dan moet u voor uw inboedel een uitvoeraangifte (laten) doen bij de Douane.

Lees verder over...

Internationaal verhuizen en andere belastingzaken

Verhuist u Naar het buitenland vanuit Nederland? Of juist (terug) naar Nederland? Dan hebt u ook te maken met andere zaken bij de Nederlandse Belastingdienst.

Kijk op 'Belastingdienst buitenland' waar u aan moet denken.

Wat zijn verhuisgoederen of persoonlijke spullen?

Onder verhuisgoederen of persoonlijke spullen valt alles wat bedoeld is voor persoonlijk gebruik door u of uw gezin.

Het zijn vooral roerende goederen (zoals meubels en kasten) en voorwerpen, vervoermiddelen voor particulier gebruik, huishoudelijke voorraden voor normaal huishoudelijk gebruik, kleine huisdieren en rijdieren, draagbare instrumenten voor de uitoefening van een beroep, enzovoort.

Goederen die bestemd zijn voor werkzaamheden als fabrikant, handelaar of dienstverlener vallen niet onder de verhuisgoederen of persoonlijke spullen.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.