Btw aftrekken bij uitgaven in de horeca

Maakt u kosten voor eten en drinken voor uzelf, uw personeel of uw zakenrelaties? In de volgende situaties kunt u de btw hierover niet aftrekken:

  • Het eten en drinken wordt genuttigd in een horecagelegenheid.
  • Een cateraar verzorgt het eten en drinken in een ruimte die speciaal daarvoor is ingericht (bijvoorbeeld een partytent of een afgehuurde ruimte).

Vindt het gebruik niet plaats in een horecagelegenheid? En wordt het eten en drinken niet verzorgd door een cateraar in een ruimte die speciaal daarvoor is ingericht? Kijk dan voor uitgaven voor uw personeel bij 'Eten en drinken voor uw personeel: aftrek voorbelasting' en voor uitgaven voor uw zakelijke relaties bij 'Personeelsvoorzieningen, giften en relatiegeschenken'.

Uitgaven voor uzelf zien wij als privéuitgaven. U kunt hierover dus geen btw aftrekken.

Wanneer mag u deze btw wel aftrekken?

U mag de btw alleen in aftrek brengen als u het eten en drinken niet afneemt als eindgebruiker. Dit is het geval wanneer u als ondernemer deze prestatie doorbelast aan een derde, waarbij u btw in rekening brengt. Op de factuur geeft u dan aan dat het gaat om het verstrekken van eten en drinken voor gebruik ter plaatse. Op deze manier is het voor afnemers duidelijk dat zij over deze prestatie geen recht hebben op aftrek van voorbelasting.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.