Voorwaarden fiscale eenheid voor de btw
U vormt voor de btw een fiscale eenheid als de ondernemingen in financieel, organisatorisch en economisch opzicht met elkaar verweven zijn. Ook moeten de ondernemingen zelfstandige ondernemingen zijn en in Nederland gevestigd zijn.
Financiële verwevenheid
Ondernemingen zijn financieel verweven als meer dan 50% van de aandelen, inclusief de zeggenschap daarover, van elk van de ondernemingen direct of indirect in dezelfde handen is.
Organisatorische verwevenheid
Ondernemingen zijn organisatorisch met elkaar verweven als zij onder 1 overkoepelende leiding staan die als eenheid functioneert. Of als de leiding van de ene onderneming feitelijk ondergeschikt is aan de leiding van de andere onderneming.
Economische verwevenheid
Ondernemingen zijn economisch met elkaar verweven in de volgende 2 gevallen:
- De ondernemingen hebben in hoofdzaak hetzelfde economische doel. Bijvoorbeeld als zij een gemeenschappelijke klantenkring hebben.
- De ene onderneming oefent voor meer dan 50% aanvullende activiteiten uit voor de andere onderneming. Bijvoorbeeld als een werkmaatschappij haar producten afzet via een verkoopmaatschappij. Ondernemingen zijn ook met elkaar verweven indien zij een niet verwaarloosbare economische relatie met elkaar hebben en wordt voldaan aan de overige verwevenheden.
Zelfstandige ondernemingen
De ondernemingen moeten zelfstandige ondernemers zijn voor de btw. U kunt met iedere rechtsvorm een fiscale eenheid vormen. Wel moet de eenheid gevormd worden met minstens 1 bv, cv, stichting of vereniging. Een fiscale eenheid tussen alleen natuurlijke personen (eenmanszaak, maatschap, vof of man/vrouw-firma) is niet mogelijk.
Gevestigd in Nederland
De ondernemingen van de fiscale eenheid moeten gevestigd zijn in Nederland. Een buitenlandse onderneming die geen vaste inrichting in Nederland heeft, kan geen onderdeel uitmaken van een fiscale eenheid omzetbelasting. Hierop zijn 2 uitzonderingen:
- Een in het buitenland gevestigde onderneming die wél een vaste inrichting in Nederland heeft, kan onderdeel worden van een fiscale eenheid. Zowel de vaste inrichting als het hoofdhuis maken dan onderdeel uit van de fiscale eenheid. Hetzelfde geldt voor een in Nederland gevestigd hoofdhuis en zijn buitenlandse vaste inrichting(en) als het hoofdhuis behoort tot een fiscale eenheid in Nederland.
- Een in Nederland gevestigde dochtermaatschappij van een buitenlandse moedermaatschappij kan onderdeel uitmaken van een fiscale eenheid met andere Nederlandse ondernemingen. Dit geldt ook als de verwevenheid van deze dochtermaatschappij loopt via de moedermaatschappij, die zelf geen deel kan uitmaken van de fiscale eenheid.