Gevolgen fiscale eenheid voor de btw

Als uw ondernemingen een fiscale eenheid vormen, heeft dit gevolgen voor de btw.

Aangifte doen en btw betalen

De fiscale eenheid krijgt een omzetbelastingnummer om aangifte te doen. U kunt met dit omzetbelastingnummer in 1 keer aangifte doen voor alle ondernemingen in de eenheid. Op verzoek kunt u ook per onderneming aangifte blijven doen. Neem hiervoor contact op met uw belastingkantoor.

Alle onderdelen van de fiscale eenheid zijn hoofdelijk aansprakelijk voor de btw die de fiscale eenheid moet betalen.

Onderlinge leveringen

U betaalt geen btw over leveringen van goederen en diensten tussen de ondernemingen in de fiscale eenheid. De ondernemingen in de fiscale eenheid mogen elkaar hiervoor geen btw in rekening brengen. U kunt voor dergelijke onderlinge prestaties dan ook geen btw aftrekken als voorbelasting en u hebt ook geen factureringsverplichting.

Aftrekbare btw

Voor omzet waarover u btw moet betalen, kunt u btw over inkopen en kosten aftrekken als voorbelasting. Is uw omzet gedeeltelijk vrijgesteld, dan kunt u btw gedeeltelijk aftrekken.

Buitenland

Hebt u een onderneming in een fiscale eenheid en doet u zaken met een ondernemer in het buitenland? Geef dan uw eigen btw-identificatienummer door en niet het omzetbelastingnummer van de fiscale eenheid. Het btw-identificatienummer is het nummer met 'NL' ervoor.

Levert een onderneming uit de fiscale eenheid goederen of diensten met 0% btw aan ondernemers in andere EU-landen? Dan doet de fiscale eenheid ook opgaaf intracommunautaire prestaties met het eigen btw-identificatienummer. Meer hierover leest u bij Opgaaf ICP door fiscale eenheden.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.