Gevolgen fiscale eenheid voor de btw

Als uw ondernemingen een fiscale eenheid vormen, heeft dit gevolgen voor de btw.

Aangifte doen en btw betalen

De fiscale eenheid krijgt een omzetbelastingnummer om aangifte te doen. U kunt met dit omzetbelastingnummer in 1 keer aangifte doen voor alle onderdelen van de eenheid. Op verzoek kunt u ook per onderdeel aangifte blijven doen. Neem hiervoor contact op met uw belastingkantoor.

Alle onderdelen van de fiscale eenheid zijn hoofdelijk aansprakelijk voor de btw die de fiscale eenheid moet betalen.

Onderlinge leveringen

U betaalt geen btw over leveringen van goederen en diensten tussen de onderdelen van de fiscale eenheid. De onderdelen van de fiscale eenheid mogen elkaar hiervoor geen btw in rekening brengen. U kunt voor dergelijke onderlinge prestaties dan ook geen btw aftrekken als voorbelasting en u hebt ook geen factureringsverplichting.

Aftrekbare btw

Voor omzet waarover u btw moet betalen, kunt u btw over inkopen en kosten aftrekken als voorbelasting. Is uw omzet gedeeltelijk vrijgesteld, dan kunt u btw gedeeltelijk aftrekken.

Buitenland

Doet een onderdeel van de fiscale eenheid zaken met een ondernemer in het buitenland? Geef dan het eigen btw-identificatienummer van dat onderdeel door en niet het omzetbelastingnummer of btw-identificatienummer van de fiscale eenheid. Het btw-identificatienummer is het nummer met 'NL' ervoor, en wordt gebruikt voor buitenlandse transacties.

Levert een onderdeel van de fiscale eenheid goederen of diensten aan ondernemers in andere EU-landen? Dan doet de fiscale eenheid ook opgaaf intracommunautaire prestaties met het eigen btw-identificatienummer. Meer hierover leest u bij Opgaaf ICP door fiscale eenheden.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.