Gevolgen fiscale eenheid voor de btw

Als uw ondernemingen een fiscale eenheid vormen, heeft dit gevolgen voor de btw.

Aangifte doen en btw betalen

De fiscale eenheid krijgt een btw-nummer om aangifte te doen. U kunt met dit btw-nummer in 1 keer aangifte doen voor alle ondernemingen in de eenheid. Op verzoek kunt u ook per onderneming aangifte blijven doen. Neem hiervoor contact op met uw belastingkantoor.

Alle onderdelen van de fiscale eenheid zijn hoofdelijk aansprakelijk voor de btw die de fiscale eenheid moet betalen.

Onderlinge leveringen

U betaalt geen btw over leveringen van goederen en diensten tussen de ondernemingen in de fiscale eenheid. De ondernemingen in de fiscale eenheid mogen elkaar hiervoor geen btw in rekening brengen. U kunt voor dergelijke onderlinge leveringen dan ook geen btw aftrekken als voorbelasting.

Aftrekbare btw

Voor omzet waarover u btw moet betalen, kunt u btw over inkopen en kosten aftrekken als voorbelasting. Is uw omzet gedeeltelijk vrijgesteld, dan kunt u btw gedeeltelijk aftrekken.

Buitenland

Doet u zaken met een ondernemer in het buitenland? Dan blijven de ondernemingen in de fiscale eenheid hun oorspronkelijke (eigen) btw-nummer gebruiken. Dit is het btw-nummer van vóór de vorming van de fiscale eenheid. U geeft dus niet het btw-nummer van de fiscale eenheid door aan buitenlandse leveranciers.

Levert een onderneming uit de fiscale eenheid goederen of diensten met 0% btw aan ondernemers in andere EU-landen? Dan doet zij ook opgaaf intracommunautaire prestaties met het oorspronkelijke btw-nummer. Meer hierover leest u bij Opgaaf ICP door fiscale eenheden.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.