Inrichtingseisen (kampeerauto/camper)

De binnenruimte moet een rechthoekig blok kunnen bevatten met een hoogte van minimaal 170 cm over een lengte van minimaal 200 cm en over een breedte van minimaal 90 cm. De binnenruimte is de ruimte achter de bestuurders- en bijrijderszitplaats, waarbij de stoelen in de achterste stand staan. 

De binnenruimte van uw kampeerauto moet voorzien zijn van:

 • minimaal 2 vaste zitplaatsen
  Dit mogen draaibare zitplaatsen zijn voor de bestuurder en bijrijder.
 • een vaste tafel
  De tafel mag zo bevestigd zijn, dat u die eenvoudig kunt verwijderen.
 • slaapplaatsen voor minimaal 2 personen
  Dit mogen slaapplaatsen zijn die u met behulp van de zitplaatsen maakt. Maar niet met de zitplaatsen voor de bestuurder en de bijrijder. De minimale afmetingen van de slaapplaatsen zijn:
  • bij een tweepersoonsslaapplaats: minimaal 180 cm lang en minimaal 110 cm breed
  • bij 2 of meer afzonderlijke slaapplaatsen: minimaal 2 slaapplaatsen zijn minimaal 180 cm lang en minimaal 60 cm breed
 • minimaal 2 vaste en afsluitbare opbergfaciliteiten
 • een vast keukenblok bestemd voor gebruik in de binnenruimte
  Het werkblad is minimaal 60 cm hoog, voorzien van een ingebouwde (uitneembare) watervoorziening met een spoelbak, een kraan en een afvoer.
 • een vast ingebouwde kookgelegenheid bestemd voor gebruik in de binnenruimte
  Dit mag een vaste magnetron zijn die stroom krijgt door een energiebron die in de kampeerauto aanwezig is.

Let op!

U moet alle faciliteiten op een normale wijze in de binnenruimte kunnen bereiken.

Afwijkende hoogte

Is de binnenruimte van uw kampeerauto niet minimaal 170 cm hoog, maar wel minimaal 130 cm hoog? Dan mag u de binnenruimte verhogen. Het dak moet dan zijn voorzien van een al dan niet uitklapbare, permanent aangebrachte gesloten dakconstructie waardoor de binnenruimte kan worden verhoogd tot minimaal 170 cm over een lengte van minimaal 100 cm en een breedte van minimaal 90 cm. Dit mag alleen als de kampeerauto ook aan de overige inrichtingseisen voldoet.

Wanneer aan de binnenkant van de binnenruimte materialen zijn aangebracht tegen de wanden, de vloer of het plafond, wordt voor de beoordeling van de vraag of de binnenruimte voldoet aan de vereiste afmetingen uitgegaan van de verkleinde ruimte. Dat geldt zowel voor het blok van 170 x 200 x 90 cm als voor het blok van 130 x 200 x 90 cm.

Volkswagen type Transporter

Hebt u een Volkswagen type Transporter waarbij de motor van fabriekswege achterin is geplaatst? En ligt de 'datum eerste toelating' vóór 1 januari 1994? Dan gelden de voorwaarden aan de binnenruimte alsof de motor niet achterin is geplaatst.

Overgangsregeling 1 mei 2002

Hebben wij vóór 1 mei 2002 een beschikking afgegeven, en betaalt u het kwarttarief? Maar is de binnenruimte van uw kampeerauto niet minimaal 170 x 200 x 90 cm? Dan geldt voor u een overgangsregeling. U blijft het kwarttarief betalen als uw kampeerauto voldoet aan de overige inrichtingseisen die gelden op de datum van uw beschikking.

Als uw kampeerauto een nieuwe houder krijgt, komt ook de nieuwe houder in aanmerking voor het kwarttarief als de beschikking vóór 1 mei 2002 is afgegeven. Als later blijkt dat de nieuwe houder niet voldoet aan alle voorwaarden, trekken wij de beschikking in. In dat geval is de overgangsregeling niet van toepassing.

Let op!

Is uw kampeerauto op 1 mei 2002 15 jaar of ouder? En is deze van fabriekswege ingericht als kampeerauto? Dan hoeft uw kampeerauto niet aan alle inrichtingseisen te voldoen. Wij kijken hierbij naar de afgiftedatum van uw kentekenbewijs, of de 'datum eerste toelating' (als dit een vroegere datum is).

Autobus met kampeervoorziening

Hebt u een autobus die voldoet aan de inrichtingseisen voor een autobus? Maar heeft uw autobus ook voorzieningen voor een kampeerauto? Dan betaalt u een kwart van het tarief voor een autobus. De autobus moet dan wel op grond van de wegenverkeerswetgeving als autobus zijn goedgekeurd voor gebruik op de weg.

 

 

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.