De waarde van uw periodieke uitkeringen berekenen

Periodieke uitkeringen zijn uitkeringen die u krijgt in een reeks van uitkeringen. Het verloop en de duur van deze uitkeringen zijn afhankelijk van een toekomstige onzekere gebeurtenis, bijvoorbeeld een overlijden.

Krijgt of hebt u periodieke uitkeringen? Dan moet u een deel van de waarde aangeven in uw aangifte inkomstenbelasting. Wij leggen u stap voor stap uit hoe u deze waarde berekent.

Factoren bij de berekening

De berekening van de waarde van uw periodieke uitkeringen hangt af van een aantal factoren:

  • zijn de uitkeringen levenslang, tijdelijk of eeuwigdurend?
  • zijn de uitkeringen al ingegaan?
  • zijn de uitkeringen afhankelijk van iemands leven?

Wat is de hoogte van uw periodieke uitkeringen?

Om de waarde van uw periodieke uitkeringen te bepalen, moet u eerst weten wat de hoogte van de jaarlijkse uitkering is. Als de hoogte van de jaarlijkse uitkering onzeker is, maakt u een schatting van de gemiddelde jaarlijkse uitkering. Bij de berekening van de waarde gaat u uit van dit gemiddelde.

Als de jaarlijkse uitkering in goederen is, gaat u uit van het bedrag dat die goederen vertegenwoordigt in het economisch verkeer.

De hoogte van uw uitkering of de waarde ervan in het economisch verkeer is niet de waarde van uw uitkering. Hiervoor voert u nog een berekening uit. Deze berekening hangt af van het soort uitkering:

Peildatum

De peildatum is 1 januari in het jaar waarover u aangifte doet. U gaat dus uit van de situatie op deze datum. U moet ieder jaar opnieuw de waarde van de periodieke uitkeringen berekenen.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.