Kiezen voor belaste verhuur

Verhuurt u (een gedeelte van) een onroerende zaak aan een ondernemer? Soms kunt u dan kiezen voor belaste verhuur. U berekent dan btw over de huurprijs. Dit kan voordelen hebben voor de btw die u betaalt over de aankoop en het onderhoud van de onroerende zaak.

Wanneer u kiest voor belaste verhuur, dan kunt u niet terug komen op deze keuze. De belaste verhuur loopt ook door als u de onroerende zaak verkoopt.

Waarom belaste verhuur?

De voordelen van belaste verhuur zijn:

  • U kunt btw over de aankoop aftrekken als voorbelasting.
  • U kunt btw over de aankoop die u niet hebt afgetrokken, misschien alsnog (gedeeltelijk) aftrekken als voorbelasting.
  • U mag btw over onkosten voor de onroerende zaak aftrekken als voorbelasting.

Let op!

Of het voordelig is om de verhuur te belasten met btw, hangt ook af van de positie van de huurder. Daarom kunt u alleen samen met de huurder voor belaste verhuur kiezen.

Voorwaarden

Bij belaste verhuur gelden voor u en de huurder voorwaarden. Meer hierover leest u bij Voorwaarden belaste verhuur.

Wat moet u doen?

U besluit altijd samen met uw huurder dat u btw berekent over de huur. U kunt dit opnemen in de huurovereenkomst of hiervoor een verzoek sturen aan uw belastingkantoor. Meer hierover leest u bij Belaste verhuur aanvragen. Btw die u berekent over de verhuur, geeft u aan in uw btw-aangifte.

Einde belaste verhuur

U en de huurder kunnen niet terugkomen op de keuze voor belaste verhuur. De belaste verhuur loopt ook door als u de onroerende zaak verkoopt en dezelfde huurder gebruik blijft maken van de onroerende zaak.

Belaste verhuur stopt wel als het recht op belaste verhuur vervalt. Of als een andere huurder de onroerende zaak huurt en u samen niet kiest voor belaste verhuur.

Geen kleineondernemersregeling mogelijk

Kiest u voor belaste verhuur? U kunt dan niet gebruikmaken van de kleineondernemersregeling (KOR).

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.