Btw terugvragen voor zonnepanelen - ik ben ondernemer

Koopt uw onderneming zonnepanelen? Hieronder leest u hoe u de btw terugvraagt.

Let op!
Is uw onderneming een eenmanszaak of bent u zzp'er,  en gebruikt u de zonnepanelen ook privé - bijvoorbeeld voor uw woning? Kijk dan hieronder hoe u de btw terugvraagt. Het stappenplan voor particulieren kunt u niet gebruiken.

Eenmanszaken en zzp'ers kunnen er niet voor kiezen om alleen voor hun zonnepanelen de kleineondernemersregeling (KOR) te gebruiken. U kiest voor ál uw activiteiten wel of juist niet voor de KOR. Het heeft daarom geen zin om een nieuw subnummer aan te vragen voor de btw-aangifte van uw zonnepanelen. 

Vraag de btw terug in uw normale btw-aangifte

De btw over de aanschaf en installatie van uw zonnepanelen vraagt u terug met de btw-aangifte die u altijd al doet. U telt de verschuldigde btw en voorbelasting van uw zonnepanelen op bij de btw van uw ondernemersactiviteiten. U kunt niet kiezen voor forfaitaire bedragen, deze zijn alleen bedoeld voor particulieren met zonnepanelen. Dit betekent dat u zelf de verschuldigde btw moet berekenen.

 • Voorbeeldaangifte bekijken
  Stel, u hebt voor de aanschaf en installatie van niet-geïntegreerde zonnepanelen  een rekening ontvangen met daarop een btw-bedrag van € 1.000. U levert 2.000 kilowattuur (kWh) terug aan uw energiemaatschappij. Daarvoor ontvangt u van uw energiemaatschappij een vergoeding. In dit voorbeeld gaan we uit van € 0,07 per kWh.

  Over de vergoeding die u van uw energiemaatschappij krijgt, moet u btw betalen. U berekent deze btw als volgt: 2.000 kWh x € 0,07 x 21% btw = € 29,40. Rond het bedrag af in hele euro’s in uw eigen voordeel.

  Met uw zonnepanelen produceert u ook 1.000 kWh die u ook privé verbruikt. Ook voor dit privégebruik moet u btw betalen. Ga uit van de vergoeding die u aan uw energiebedrijf zou moeten betalen per kWh: inclusief energiebelasting, maar exclusief btw. Laten we zeggen dat dit bedrag € 0,19 is.

  De btw over de stroom die u privé verbruikt, berekent u zo: 1.000 kWh x € 0,19 x 21% btw = € 39,90. Rond het bedrag weer af in hele euro’s in uw eigen voordeel.

  Vul uw btw-aangifte voor uw zonnepanelen als volgt in:

  Rubriek in btw-aangifte Bedrag waarover omzetbelasting wordt berekend Omzetbelasting
  1a (Leveringen/diensten belast met hoog tarief) € 140 € 29
  1d Privégebruik € 190 € 39

  Bij Rubriek 2, 3 en 4 hoeft u voor uw zonnepanelen niets in te vullen. 

  Rubriek in btw-aangifte Omzetbelasting
  5a (Omzetbelasting)     

  € 68

  5b (Voorbelasting)

  € 1000

  Totaal

  - € 932

  Let op!
  Gebruikt u de stroom van uw zonnepanelen ook voor vrijgestelde activiteiten? Dan kunt u minder btw terugvragen. Hierover leest u meer bij Belaste en vrijgestelde omzet.

  Rubriek 5a (Omzetbelasting) vult u alleen in als u btw-aangifte doet op papier. Vul hier de som in van de bedragen onder 'Omzetbelasting' van Rubriek 1a (Leveringen/diensten belast met hoog tarief) en Rubriek 1d (Privégebruik). In de digitale aangifte wordt rubriek 5a automatisch voor u ingevuld. 

  Bij Rubriek 5b (Voorbelasting) vult u alle btw in die u hebt betaald voor de aanschaf en installatie van uw zonnepanelen. Dit bedrag staat op de factuur van de aanschaf en installatie van uw zonnepanelen. Vermeld het bedrag in hele euro's. Rond het bedrag af in uw eigen voordeel. Klik tot slot op 'Akkoord'.


      

Bijzondere situaties

Geldt voor u 1 van de situaties hieronder? Kijk dan wat dit voor u betekent.

 • Ik verricht vrijgestelde activiteiten en doe geen btw-aangifte

  Voor uw zonnepanelen moet u wél btw-aangifte doen. Schrijf een brief naar uw belastingkantoor waarin u vraagt om een btw-aangifte.

  Als u vrijgestelde activiteiten verricht,  kunt u minder btw terugvragen. Hierover leest u meer bij Belaste en vrijgestelde omzet.

 • Ik gebruik de kleineondernemersregeling en doe geen btw-aangifte

  U doet sinds 2020 mee aan de KOR
  Dan kunt u voor een periode van ten minste 3 jaar géén btw terugvragen. Ook niet voor zonnepanelen. Dat kan alleen als uw omzet boven de € 20.000 komt, want dan moet u zich afmelden voor de KOR. U gaat dan btw-aangifte doen waarmee u de verschuldigde btw aangeeft en kunt ook weer btw terugvragen.

  U deed op 31 december 2019 al mee aan de oude KOR
  Had u op 31 december 2019 een ontheffing van administratieve verplichtingen? Dan hebben wij u automatisch aangemeld voor de KOR. U kunt zich afmelden voor de KOR - u kunt de KOR dan ten minste 3 jaar niet gebruiken. Dit betekent dat u minstens 3 jaar btw-aangifte moet doen - en btw moet aangeven en betalen. Lees meer hierover bij Ik heb al btw teruggevraagd voor zonnepanelen. De informatie op die pagina bij situatie 4 geldt ook als u in 2019 een ontheffing van administratieve verplichtingen had.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.