Hoeveel motorrijtuigenbelasting betaal ik?

Hoeveel motorrijtuigenbelasting u moet betalen, hangt af van onder meer het soort motorrijtuig, het gewicht van het motorrijtuig en het soort brandstof. Daarnaast kunt u in aanmerking komen voor vrijstelling of een bijzonder tarief.

Motorrijtuigenbelasting berekenen

Met het hulpmiddel Motorrijtuigenbelasting berekenen berekent u de motorrijtuigenbelasting die u per tijdvak van 3 maanden betaalt. De begindatum van een tijdvak hangt af van de datum dat het motorrijtuig voor het eerst is ingeschreven in het kentekenregister. Deze datum staat op uw kentekencard.

Voorbeeld

U koopt een nieuwe auto. De datum dat het motorrijtuig voor het eerst is ingeschreven in het kentekenregister is 20 mei. Uw tijdvakken beginnen telkens op 20 mei, 20 augustus, 20 november, 20 februari enzovoort.

Als u een gebruikte auto koopt, komen het begin van een tijdvak en de aankoopdatum meestal niet met elkaar overeen. U betaalt dan eerst motorrijtuigenbelasting voor een deel van een tijdvak en daarna per tijdvak van 3 maanden.

Voorbeeld

U koopt op 2 november een gebruikte auto. Diezelfde dag laat u de personenauto op uw naam zetten. De eerste keer dat er een kentekenbewijs voor de auto is afgegeven, was op 5 juni. De bij de auto horende tijdvakken beginnen dus steeds op 5 juni, 5 september, 5 december en 5 maart. Het eerste tijdvak waarover u motorrijtuigenbelasting moet betalen, loopt van 2 november tot en met 4 december.

Motorrijtuigenbelasting vrachtauto

De motorrijtuigenbelasting voor uw vrachtauto vindt u per euroniveau in de tabellen voor de motorrijtuigenbelasting voor vrachtauto's.

Naheffingsaanslag

Als u de motorrijtuigenbelasting niet, niet volledig of te laat betaalt, kunt u een naheffingsaanslag krijgen.

Bezwaar en beroep

U kunt bezwaar maken tegen een naheffingsaanslag of een afwijzing van uw verzoek voor een vrijstelling of bijzonder tarief. Wijzen wij uw bezwaar of verzoek af en bent u het daar niet mee eens? Dan kunt u binnen 6 weken na de datum van de afwijzing in beroep gaan bij de rechtbank.

Lager tarief voor motorrijtuig met rolstoelinstallatie

Hebt u in uw personen- of bestelauto een installatie voor het verplaatsen of vastzetten van een rolstoel? Dan kunt u op verzoek in aanmerking komen voor een lager tarief voor uw motorrijtuig met rolstoelinstallatie.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.