Waarde verhuurde woning als overige onroerende zaak
Verhuurt u voor een langere periode een woning in Nederland en heeft de huurder recht op huurbescherming? Dan geldt voor de waardering van de verhuurde woning dat de waarde op 1 januari van het jaar van aangifte lager is dan de WOZ-waarde op 1 januari van het jaar ervoor. De zogenoemde jaarhuur bepaalt hoeveel lager de waarde is.
Jaarhuur
Om de jaarhuur te berekenen, vermenigvuldigt u de huur van de 1e huurmaand van het jaar van aangifte met 12. De maandelijkse huur is alleen het bedrag waarvoor u de woning verhuurt (kale huur). Huur voor stoffering en meubels en in de huur begrepen bedragen voor gas, water en/of licht tellen niet mee.
In de tabel waarde verhuurde of verpachte woning staat met welk percentage u de WOZ-waarde van de verhuurde woning moet vermenigvuldigen. Dit is de zogeheten leegwaarderatio.
Bijzondere situaties
In de volgende situaties geldt een vast percentage van de WOZ-waarde:
- Vanaf 2023: U verhuurt aan iemand waarmee u bent verbonden.Bijvoorbeeld een familielid. Én u hebt voorwaarden opgesteld die u niet zo met een willekeurige derde zou afspreken, zoals een lagere huurprijs. Dan moet u uitgaan van het hoogste percentage in de tabel en dat is 100%.
- Tot 2023: De huur is onzakelijk, omdat de huurprijs veel lager of hoger is dan gebruikelijk.
Hiervan kan sprake zijn als u als ouder de woning aan uw kind verhuurt. Het vaste percentage waarmee u de WOZ-waarde moet vermenigvuldigen, is 62%. - U verhuurt een zelfstandige deel van een groter gebouw.
Het verhuurde deel kan niet worden verkocht zonder het pand te splitsen. U gaat dan uit van de WOZ-waarde van het verhuurde gedeelte verminderd met € 20.000.
Verpachte woning
Hebt u een woning (geheel of gedeeltelijk) verpacht? Dan geeft u de WOZ-waarde aan met peildatum 1 januari van het jaar ervoor.
Verpacht u de woning voor ten minste 12 jaar? Dan is de waarde van deze duurzaam verpachte woning lager dan de WOZ-waarde ervan.