Wanneer moet een stichting, vereniging of vergelijkbare organisatie aangifte doen?

Uw organisatie moet aangifte vennootschapsbelasting doen als 1 van de volgende voorwaarden van toepassing is:

  • Uw organisatie neemt met een organisatie van kapitaal en arbeid deel aan het economisch verkeer en maakt daarbij winst of streeft naar winst (zij drijft een onderneming), en heeft geen vrijstelling voor de vennootschapsbelasting.
  • Uw organisatie ontplooit een activiteit waarmee zij concurreert met ondernemers, en heeft geen vrijstelling voor de vennootschapsbelasting.
  • Uw organisatie krijgt van ons een uitnodiging om aangifte vennootschapsbelasting te doen.

Of uw organisatie een onderneming drijft, is afhankelijk van de feiten en omstandigheden. De criteria zijn verder uitgewerkt in de rechtspraak.

Rechtsvormen zoals een bv en een nv moeten altijd aangifte vennootschapsbelasting doen. Een stichting, vereniging of vergelijkbare organisatie moet alleen in bepaalde situaties aangifte vennootschapsbelasting doen. Dit heet beperkte belastingplicht. Beperkte belastingplicht kan bijvoorbeeld gelden voor:

Beoordeling door ons

Bent u bestuurder van een stichting of vereniging? Dan kunt u ons laten beoordelen of uw organisatie aangifte moet doen voor de vennootschapsbelasting. Doe daarvoor de check voor stichtingen en verenigingen.

Aangifte doen en bijzondere aftrekposten

Moet uw organisatie aangifte vennootschapsbelasting doen? Meer informatie over de belastingplicht en aangifte doen vindt u op de pagina 'Belastingplicht en aangifte'.

De vennootschapsbelasting wordt berekend over het belastbare bedrag. Houd er bij de aangifte rekening mee dat uw organisatie misschien in aanmerking komt voor de volgende aftrekposten:

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.