Kiezen voor belaste levering

Verkoopt u een onroerende zaak aan een ondernemer en is die levering niet verplicht met btw belast? Dan kunt u vaak samen met de koper kiezen voor belaste levering. U berekent dan btw over de verkoopprijs. Dit kan voordelen hebben voor de btw die u bij de aankoop van het pand hebt afgetrokken als voorbelasting.

Waarom belaste levering?

De voordelen van belaste levering zijn:

  • Btw over de aankoop die u hebt afgetrokken als voorbelasting, hoeft u bij verkoop binnen de herzieningstermijn niet terug te betalen.
  • Btw over de aankoop die u niet hebt afgetrokken, mag u bij verkoop binnen de herzieningstermijn alsnog gedeeltelijk aftrekken als voorbelasting.
  • Btw over verkoopkosten voor het pand mag u aftrekken als voorbelasting.

Let op!

Of het voordelig is om de verkoop te belasten met btw, is ook afhankelijk van de positie van de koper. Daarom kunt u alleen samen met de koper voor belaste levering kiezen.

Meer over de gevolgen van belaste levering leest u bij Herziening btw bij onroerende zaken.

Voorwaarde

Kiezen voor belaste levering is alleen mogelijk als u aan de voorwaarde hiervoor voldoet. Meer hierover leest u bij Voorwaarde voor belaste levering.

Wat moet u doen?

Als u kiest voor belaste levering, moeten u en de koper dit vastleggen. Dit kan bij de notaris of met een verzoek aan ons. Meer hierover leest u bij Belaste levering aanvragen.

Wie betaalt de btw?

Normaal gesproken betaalt degene die goederen levert, hierover btw aan ons. Kiest u voor belaste levering, dan betaalt niet u, maar de koper deze btw. Meer hierover leest u bij Verlegging bij onroerende zaken.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.