Bpm berekenen en betalen
U betaalt bpm voor een personenauto, bestelauto of motor.
Wanneer betaal ik bpm?
U betaalt bpm als u een nieuwe personenauto, motor of een bestelauto in Nederland koopt. Of importeert vanuit het buitenland. Maar ook in andere gevallen betaalt u bpm.
Waarover betaal ik bpm?
Het bedrag van de bpm dat u betaalt, en waarover u bpm betaalt, is afhankelijk van het motorrijtuig en het tarief van de bpm.
Bpm-tarief
Het bpm-tarief voor een personenauto is afhankelijk van de CO2-uitstoot. Voor een bestelauto, kampeerauto of motor is het bpm-tarief een percentage van de netto-catalogusprijs.
Voor een nieuw en ongebruikt motorrijtuig is de datum van inschrijving in het kentekenregister bepalend voor de toepassing van het juiste tarief.
Bij een gebruikt motorrijtuig kunt u kiezen voor het gunstigste tarief dat gold tussen 2 maanden voor de datum van 1e toelating en de datum van goedkeuring door de RDW. Deze tarieven vindt u onder Bpm-tarieven.
Hoe bepaal ik het gunstigste bpm-tarief?
Zo kunt u bepalen of het oude of het nieuwe tarief van uw gebruikte motorrijtuig gunstiger is:
- Vergelijk de uitkomst (het bruto bpm-bedrag) volgens het oude tarief en volgens het nieuwe tarief.
- Houd rekening met eventuele bijzonderheden in het verleden, zoals:
- energielabel
- wel/niet hybride
- roetfilter
- fijnstofuitstoot
- euro-6-norm
- accessoires die buiten de berekening konden blijven
- CO2-uitstoot
- Bepaal het bruto bpm-bedrag vóór het toepassen van de afschrijvingsmethode.
Afschrijving met koerslijst, taxatierapport of forfaitaire tabel
U mag de korting op de bruto bpm van een gebruikt motorrijtuig vaststellen door afschrijving met een koerslijst, taxatierapport of forfaitaire tabel.
Naheffingsaanslag
U kunt een naheffingsaanslag krijgen als u de bpm niet of niet volledig hebt betaald, of als u ten onrechte bpm hebt teruggekregen.
Bezwaar
Bent u het niet eens met een aangifte, naheffingsaanslag of beschikking? Dan kunt u schriftelijk bezwaar maken. U kunt ook om uitstel van betaling vragen.