Privégebruik auto

Rijdt u in een auto van uw onderneming? En gebruikt u die auto ook privé? Dan moet u voor het privégebruik een bedrag verrekenen met de autokosten van uw onderneming. Het kan gaan om een auto die u voor uw onderneming koopt, een lease- of huurauto of een auto die van uw privévermogen overgaat naar uw ondernemingsvermogen.

Hoeveel u moet verrekenen hangt af van de waarde van de auto, de CO2-uitstoot en wanneer de auto voor het eerst is toegelaten op de weg:

In 2017 is het normale verrekeningspercentage verlaagd van 25 naar 22. Is uw auto vóór 2017 voor het eerst op naam gesteld, en viel die auto in het 25%-tarief? Dan blijft dat percentage van toepassing. De auto valt dus niet vanaf 2017 in het 22%-tarief.

Bij auto’s die ouder zijn dan 15 jaar is de bijtelling 35% van de waarde in het economisch verkeer.

Let op!

De verrekening is maximaal het bedrag dat u aan autokosten (inclusief afschrijving) hebt.

Alleen als u bijvoorbeeld met een rittenregistratie kunt aantonen dat u op jaarbasis niet meer dan 500 kilometer privé rijdt, hoeft u niets te verrekenen. Gebruikt u een rittenregistratiesysteem met het Keurmerk RitRegistratieSystemen, dan gaan wij er vanuit dat uw rittenregistratie sluitend is. Wij kunnen nog wel een controle instellen en onderzoeken of een rit zakelijk of privé is.

Woon-werkverkeer valt voor de inkomstenbelasting onder zakelijke kilometers.

Privégebruik bestelauto

De regels voor privégebruik gelden ook voor bijna alle bestelauto's. Uitzondering hierop zijn bestelauto's die bijna uitsluitend geschikt zijn voor het vervoer van goederen. Het gaat dan om auto's die bijvoorbeeld alleen een bestuurdersstoel hebben en waarvan de bevestigingspunten van de passagiersstoel zijn weggeslepen of dichtgelast. In zulke gevallen verrekent u het aantal privékilometers maal de werkelijke kilometerprijs met de autokosten.

Let op!
Gebruikt u de bestelauto uitsluitend zakelijk? Dan kunt u een Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto indienen.

De auto staat u korter dan 1 jaar ter beschikking

Als u de auto korter dan 1 jaar ter beschikking hebt, moet u het jaarbedrag aanpassen. Als u bijvoorbeeld 5 maanden over de auto kunt beschikken, is de correctie voor het privégebruik van de auto: 5/12 x 22% x de waarde van de auto. Dit bedrag verrekent u met de autokosten. Als u op jaarbasis met de auto niet meer dan 500 kilometer privé rijdt, hoeft u niets met de autokosten te verrekenen.

Het privégebruik op jaarbasis rekent u uit door het privégebruik te herrekenen. Als u bijvoorbeeld in 5 maanden tijd 100 kilometer privé hebt gereden, dan is het privégebruik op jaarbasis: 12/5 x 100 is 240 kilometer.

Laadpaal

De aanschaf- en plaatsingskosten van een laadpaal voor een elektrische auto die deel uitmaakt van uw ondernemingsvermogen, zijn aftrekbaar. De laadpaal verhoogt de catalogusprijs van de auto niet.

Gevolgen voor de btw

Lees meer over de gevolgen voor de btw bij Privégebruik auto van de zaak.

Zie ook

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.