(Gedeeltelijke) doorschuiving of staking onderneming

Als u de onderneming (gedeeltelijk) hebt verkocht, moet u belasting betalen over de stakingswinst. In bepaalde gevallen kunt u de belasting over de stakingswinst doorschuiven naar degene die de onderneming heeft overgenomen.

Het berekenen van de stakingswinst is erg ingewikkeld. Daarom is het verstandig u te laten adviseren.

Extra lijfrentepremieaftrek bij staking

Staakt u (een deel van) uw onderneming? U kunt een deel van de stakingswinst gebruiken voor de betaling van lijfrentepremies. U hebt dan recht op een extra lijfrentepremieaftrek. De hoogte van de aftrek is  afhankelijk van uw leeftijd en van de situatie bij staking. U vindt het bedrag van de extra lijfrentepremieaftrek in de tabel:

Bijzondere situaties

In bepaalde gevallen hoeft er niet of niet geheel fiscaal afgerekend te worden over de stakingswinst. Deze zogeheten doorschuiffaciliteit kan worden gebruikt bij de volgende situaties:

Afrekenen over oudedagsreserve                         

Met het staken van uw onderneming wordt ook uw oudedagsreserve (gedeeltelijk) opgeheven. De bedragen waarover u uitstel van heffing van belasting hebt gekregen volgens de regeling van de oudedagsreserve, worden nu bij uw winst geteld.

U kunt de oudedagsreserve laten afnemen met het bedrag dat u aan betaalde lijfrentepremies aftrekt. Tegenover de winstbijtelling staat dan een even grote premieaftrek. Per saldo betaalt u dus nog altijd geen belasting. De belastingheffing vindt pas plaats over de (toekomstige) lijfrente-uitkeringen.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.